CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Jumaat, 10 April 2009

TeRaPi SeNi


Who I am
Grab a new Myspace Layout
“KEMARAHAN membara dalam diri. Masih muda, tetapi sudah putus asa. Tiada tempat hendak mengadu melainkan bersembunyi di tangga yang gelap dan sunyi; menangis dan cuba menamatkan hidup pada usia semuda 12 tahun. Banyak kali lagi kemudiannya. Sayu hati membaca luahan yang tercatat pada lukisan seorang gadis duduk mendakap lutut di tangga gelap. Lukisan hitam putih yang tampak suram itu jelas menggambarkan kedukaan serta kekecewaan pelukis untuk meneruskan hidup. Perasaan ini menghantui kebanyakan pesakit yang mengalami hampir semua jenis gangguan mental. Mereka bukan gila. Tiada insan yang dilahirkan di dunia ini mahu digelar orang gila. Malah, kehadiran penyakit yang menjadi stigma negatif kepada masyarakat itu juga tidak dipinta; semuanya berlaku tanpa diduga dan tiada siapa tahu puncanya. Jangan kita cepat membuat tanggapan negatif kepada pesakit seperti ini kerana semua orang ada risiko satu peratus untuk mengalami gangguan mental, terutama skizofrenia, dalam satu-satu masa sepanjang hidupnya. Gangguan mental ini boleh bersifat sementara (satu pertiga), kekal sepanjang hayat (satu pertiga) dan datang sekali sekala, kata Perunding Psikiatri dan Psikoterapi, Fakulti Perubatan Universiti Malaya, Dr Stephen Jambunathan.

Memang sukar mengikis tanggapan dan stigma negatif masyarakat terhadap pesakit. Pada masa sama, umum mengagumi kepintaran dan kreativiti saintis terkenal Isaac Newton, komposer muzik klasik, Ludwig van Beethoven dan pelukis Van Gogh tanpa mengetahui mereka semuanya mengalami gangguan mental. Newton contohnya mengalami kemurungan mania (fikiran dicirikan kegembiraan atau aktiviti otak berlebihan, pemikiran dan pertuturan menjadi cepat dan mempunyai idea yang sukar diikuti) manakala Beethoven dan Van Gogh pula menghadapi masalah gangguan bipolar (emosi berubah-ubah kepada terlalu gembira kepada sangat sedih dan murung). Malah, pakar psikiatri seluruh dunia menafsir lukisan Van Gogh sebenarnya menceritakan keadaannya ketika berkarya. Lukisan period biru menggambarkan Van Gogh mengalami kemurungan manakala period merah jambu pula menceritakan emosinya ketika gangguan bipolar. Dalam keadaan begitu pun mereka masih mampu menghasilkan karya yang dikagumi sehingga kini. Karya seni diakui menjadi antara kaedah rawatan berkesan untuk gangguan mental kerana melalui seni mereka boleh meluahkan apa yang tersirat dalam fikiran.

Kaedah ini dipanggil terapi seni yang digunakan sejak berabad-abad lalu di negara Barat. Namun di Malaysia, terapi seni boleh dianggap masih baru apabila ia diperkenalkan kepada pesakit di sini antara 10 hingga 15 tahun lalu. Terapi seni direka berlandaskan kepercayaan bahawa proses melahirkan kreativiti boleh mententeramkan jiwa seseorang. Kebanyakan orang yang mengalami trauma psikologi biasanya sukar meluahkan perasaan melalui kata-kata. Ia lebih mudah diluahkan melalui lakaran atau lukisan. Keadaan sama juga berlaku pada kanak-kanak. Kanak-kanak, termasuk yang normal, tidak pandai menunjukkan perasaan dengan kata-kata dan biasanya mereka menzahirkan gangguan emosi melalui kelakuan. Melalui terapi seni, kanak-kanak boleh meluahkan perasaan dan emosi dengan lebih baik serta mudah. “Terapi seni adalah kaedah untuk menggalakkan pesakit meluahkan perasaan dan pemikiran mereka yang tidak boleh dilahirkan dengan perkataan melalui seni, terutama lukisan. Lukisan boleh menjadi cara untuk pesakit berinteraksi dengan orang lain. “Apa yang dilukis adalah luahan perasaan pesakit. Tidak kira apa dilukis, semuanya ada makna tertentu dan hanya pesakit yang tahu makna karya mereka. “Malah, satu garis lurus juga boleh menceritakan perasaan pesakit yang mungkin terganggu atau marah,” katanya.

Melihat hampir 50 hasil karya pesakit dalam Pameran Seni Psikiatri Pertama 2008 yang diadakan bersempena sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia di Galeri Annexe, Pasar Budaya yang berlangsung dari 10 hingga 24 Oktober ini, memang terasa kagum. Bukan calang-calang orang boleh menghasilkan karya sebaik itu kerana ada yang benar-benar cantik dan artistik. Ada lukisan yang berlorek warna ceria; ada yang tampak kelam, kusam dan muram. Memang tepat dengan tema pameran ‘Perjalanan Ke Dalam Minda’. Hanya dengan melihat warna yang digunakan, kita boleh menduga emosi pesakit sama ada dalam keadaan tenang, gembira atau sedih dan murung. Adakah terapi seni sesuai untuk semua pesakit gangguan mental? Ya, tidak kira apa jenis gangguan yang dihadapi dan berapa pun usia mereka; termasuk pesakit kanak-kanak. Bilakah waktu sesuai untuk memulakan terapi ini? Menurut Dr Jambunathan, ia boleh dimulakan bila-bila masa sepanjang pesakit mendapat rawatan. Bahkan ia boleh dilakukan di mana saja, tidak kira di hospital atau rumah, mengikut kemahuan pesakit itu.

Malah, pakar psikiatri berpendapat terapi seni lebih berkesan berbanding terapi percakapan atas beberapa faktor. Pertama, ia memberi peluang pesakit berkomunikasi dengan lebih bebas melalui visual apabila komunikasi dengan perkataan menjadi terlalu sukar atau pesakit tidak mahu bercakap langsung. Ini bermakna pesakit sudah melepasi halangan perbezaan bahasa dan kepayahan bertutur akibat kurang penguasaan perkataan. Selain itu, pakar terapi seni boleh merekodkan perkembangan pesakit dan berkomunikasi dengan berpandukan lukisan mereka. Biasanya, keyakinan pesakit bertambah apabila mereka mampu melahirkan perasaan melalui lukisan kreatif dan menggunakan lukisan sebagai alat meningkatkan kemahiran menangani gangguan dialami.

Khamis, 9 April 2009

pErSoNaLiTi ApRiLAPRIL


* SANGAT AKTIF DAN DINAMIK.

* CEPAT BERTINDAK MEMBUAT KEPUTUSAN TETAPI CEPATMENYESAL.

* SANGAT MENARIK DAN PANDAI MENJAGA DIRI.

* PUNYA DAYA MENTAL YANG SANGAT KUAT.

* SUKA DIBERI PERHATIAN.

* SANGAT DIPLOMATIK (PANDAI MEMUJUK ).

* BERKAWAN DAN PANDAI MENYELESAIKAN MASALAHORANG.

* SANGAT BERANI DAN TIADA PERASAAN TAKUT.

* SUKA PERKARA YANG MENCABAR, PENGASIH,PENYAYANG, SOPAN SANTUN DAN PEMURAH.

* EMOSI CEPAT TERUSIK.

* CUBA KAWAL PERASAAN.

* KECENDERUNGAN BERSIFAT PENDENDAM.

* AGRESIF DAN KELAM KABUT DALAM MEMBUATKEPUTUSAN.

* KUAT DAYA INGATAN.

* GERAK HATI YANG SANGAT KUAT.

* PANDAI MENDORONG DIRI SENDIRI DAN MEMOTIVASIKANORANG LAIN.

* BERPENYAKIT DISEKITAR KEPALA DAN DADA.

* SANGAT CEMBURU DAN TERLALU CEMBURU

Selasa, 24 Februari 2009

RaMa-RaMa DaN WaNiTA~~~Lihatlah rama-rama, ia cantik. Apabila pandangan kita dihiasi rama-rama, kita menjadi suka dan ceria. Hampir semua orang akan tersenyum melihat rama-rama. Ia mengindahkan alam dan menyempurnakan sekuntum bunga. Seindah mana pun bunga tanpa rama-rama mahu hinggap di situ, tentu ada sesuatu yang tidak kena.

Cubalah tangkap dan pegang rama-rama itu dengan sayapnya. Lihat apa yang melekat di jari anda,warna dan corak rama-rama itu telah berpindah ke jari-jari anda. Kemudian lepaskan kembali, ia terbang tapi lebih terbuai oleh angin. Siapa pun yang akan menangkapnya kembali tidak tertarik padanya lagi. Harganya telah tiada untuk dikagumi, disimpan mahukan diawetkan. Rama-rama ibarat wanita. Ia indah untuk dipegang tetapi nilainya cepat turun setiap kali ada tangan- tangan yang tidak wajar hinggap pada tubuhnya. Memang fizikalnya tiada apa-apa yang kurang, tapi harga diri dan maruah telah mula tercemar. Begitulah wanita. Ia bagaikan rama-rama yang terbang membawa corak-corak indah, apabila corak-corak itu telah pudar ia tidak dipedulikan lagi. Harga rama-rama terletak pada warna dan coraknya; harga wanita terletak pada apakah tubuhnya masih tulen tatkala dia didampingi oleh suaminya. Rama-rama terpaksa berjuang untuk memulakan hidupnya. Dia terpaksa membebaskan diri daripada kepompong. Bukan mudah untuk keluar daripada kepompong yang mengikat itu. Sedangkan sepanjang berada di dalam kepompong tiada siapa pedulikannya, malah tatkala bergelar ulat ia lebih dibenci.Sulitnya untuk akhirnya bergelar rama-rama. Terpaksa melalui kitaran dan evolusi bentuk. Daripada sesuatu yang menjijikan akhirnya bertukar menjadi sesuatu yang amat menyenangkan.

Rama-rama adalah contoh terbaik wanita untuk sedar betapa bernilainya kehidupan mereka. Sewaktu anda dipuja, usah terlalu mabuk sebaliknya kenang-kenang kehidupan serba susah sebelum itu. Sewaktu anda digoda, dihambat dan dirayu usah terlalu mudah menyerah sebab ingatlah mereka yang bersusah payah memastikan anda dapat bangkit sebagai manusia sempurna hari ini. Anda tidak muncul sendiri, sebaliknya anda adalah lambang pengorbanan ibu bapa. Usah jadi rama-rama yang di dalam bingkai gambar, indah dipandang tetapi diri sendiri menanggung beban. Hiduplah dengan bebas dan terjemahkan kebebasan itu kepada nilai-nilai murni yang perlu dipertahankan. Hak anda ialah memelihara kehormatan. Selama mana anda memelihara kehormatan dan maruah diri anda berada pada terbaik, sebaik sahaja anda tidak peduli kepada siapa maruah itu hendak diberikan, anda sudah kehilangan masa depan. postman-butterfly Kalaulah rama-rama tahu dia cantik dan sentiasa memukau penglihatan manusia, dia tentu tidak mudah-mudah terbang ke sana sini. Sebab setiap kali ia mengibarkan sayapnya, ia sentiasa terdedah pada bahaya.

Namun rama-rama tidak pernah tahu dia itu indah dan sentiasa menjadi sasaran manusia. Jika anda tidak pernah tahu kewanitaan anda itu adalah sasaran terpenting sang penceroboh, anda ibarat rama-rama yang tidak sedar diintai bahaya. Mahalkan harga diri anda. Semakin sukar anda dimiliki semakin mahal nilai anda di sisi lelaki. Lelaki perosak hanya inginkan kuasa memiliki tetapi tidak mahu setia apalagi memelihara dan melindungi anda. Usah terperangkap ke dalam tangan yang hanya akan meleraikan warna-warna anda. Setelah warna- warna itu hilang anda dibiarkan. Jadilah wanita angun yang punya nilai dan maruah diri, anda akan lebih dihormati. Nilai anda bukan terletak pada berapa ramai lelaki yang ingin memiliki anda tetapi berapa ramai yang benar-benar sanggup menyintai anda. Cinta itu terjemahan pada kasih sayang dan belaian sayang penuh ikhlas. Selama mana anda belum menemuinya anggaplah diri anda masih berhak terbang bebas bagaikan sang rama-rama. Jadilah rama-rama yang mengindahkan alam, jadilah wanita yang membanggakan semua orang.

INdAHnyA PeRSaHaBaTaN


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

*Janganlah kita memandang rendah erti persahabatan, kerana dalam hidup ini kita tidak mampu melangkah seorang diri tanpa seorang sahabat.
*Orang yang suka mengkhianati teman sendiri adalah ibarat binatang yang suka memakan bangkai. Bertambah busuk bangkai bertambah pula seleranya
*Teman yang banyak boleh diibaratkan seperti pasir pasir di pantai tetapi teman yang satu adalah mutiara di antara pasir pasir itu.
*Teman ketawa bagaikan air di daun keladi walau tercurah tak berkesan. Tapi sahabat sejati bagai air lalu walau dicincang ia tak mungkin kan putus.
*Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain.
*Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.
*Persahabatan yang begitu erat punya pengertian yang dalam bagi kita yang menghargainya
*Tidaklah kita dapat mengenal oranglain melainkan dengan 3 waktu.Tidak dapat diketahui adakan seorang itu pemaaf melainkan ketika dia marah. Tidak dapat dikenal seorang itu berani melainkan pada waktu berjuang. Tidak dapat dikenal sahabat melainkan waktu kesusahan.
*Dua sahabat yang sejati akan selari dalam apa jua bidang yang diceburi, dan saling memahami antara mereka.
*Terlalu sukar menjalin persahabatan kerana ia adalah pertautan hati bukan pertautan fikiran, lebih-lebih lagi bukan hubungan kebendaan semata.
*Persahabatan yang akrab tidak akan dapat dipisahkan melainkan dengan kematian.
*Bertemanlah dengan orang yang suka membela kebenaran.Dialah hiasan dikala kamu senang dan perisai diwaktu kamu susah.
*Seorang sahabat adalah yang dapat mendengarkan lagu didalam hatimu dan akan menyanyikan kembali tatkala kau lupa akan bait-baitnya.
*Sahabat adalah anugerah Tuhan untuk menjaga kitaRasa hormat tidak selalu membawa kepada persahabatan,tapi jangan pernah menyesal untuk bertemu dengan orang lain tetapi menyesallah jika orang itu menyesal bertemu dengan kamu.
Kamu tidak akan pernah memiliki seorang teman,jika kamu mengharapkan seseorang tanpa kesalahankerana semua manusia itu baik kalau kamu dapat melihat kebaikannya dan menyenangkan kalau kamu dapat melihat keunikannya. Tetapi semua manusia itu akan buruk dan membosankan kalau kamu tidak dapat melihat keduanya.


Ahad, 22 Februari 2009

CiNtA oH CiNtA

zwani.com myspace graphic comments
Myspace Hearts GraphicsHANYA mereka yang pernah melaluinya pasti menyatakan betapa indahnya meneroka dunia cinta.

Yang gagal pula barangkali serik untuk meneruskannya buat kali kedua. Namun kepada mereka yang suka memburu cinta, istilah tewas, kecewa, pedih atau terluka tiada dalam kamus hidup mereka.

Sayang, cinta, kasih, suka atau obses kepada seseorang adalah elemen yang tertera dalam dunia perkasihan. Anugerah cinta adalah nilai yang tidak terhitung kerana di dalamnya terkandung pelbagai perkara yang memungkinkan anda bertemu dengan pelbagai rencah dan ranjau berbisa sebelum akhirnya menemukan cinta sejati.

Mungkin perasaan sedemikian pernah atau sudah anda lalui tetapi bagi yang baru pertama kali berdepan dengan perasaan dianggap aneh itu, ia mungkin satu pengalaman sukar ditafsirkan.

Hayati makna yang terkandung dalam kata-kata menyukai, menyayangi, mencintai atau apa saja yang berkaitan dengannya sebagai panduan.


• Saat kau menyukai seseorang, kau ingin memilikinya untuk keegoanmu sendiri.
• Saat kau menyayangi seseorang, kau ingin sekali membuatnya bahagia dan bukan untuk dirimu sendiri.
• Saat kau mencintai seseorang, kau akan melakukan apa saja untuk kebahagiaannya walaupun kau harus mengorbankan jiwamu.
• Saat kau mencintai seseorang dan berada di sisinya maka kau akan menggenggam erat tangannya.
• ‘Suka’ adalah saat dia menangis, kau akan berkata: “Sudahlah, jangan menangis.”
• ‘Sayang’ adalah saat dia menangis dan kau akan menangis bersamanya.
• ‘Cinta’ adalah saat dia menangis dan kau akan membiarkannya menangis di pangkuanmu sambil berkata: “Mari kita selesaikan masalah ini bersama-sama.”
• ‘Suka’ adalah saat kau melihatnya kau akan berkata: “Ia sangat tampan dan menawan.”
• ‘Sayang’ adalah saat kau melihatnya dari hatimu dan bukan matamu.
• ‘Cinta’ adalah saat kau melihatnya, kau akan berkata: “Buatku dia adalah anugerah terindah yang pernah Tuhan berikan padaku.”
• Di saat orang yang kau suka menyakitimu, kau akan marah dan tidak mahu lagi berbicara dengannya.
• Di saat orang yang kau sayang menyakitimu, engkau akan menangis untuknya.
• Di saat orang yang kau cintai menyakitimu, kau akan berkata: “Tak mengapa, dia hanya tak tahu apa yang dia lakukan.”
• Di saat kau suka padanya, kau akan ‘memaksanya’ untuk menyukaimu.
• Di saat kau sayang padanya, kau akan membiarkannya memilih.
• Di saat kau cinta padanya, kau akan selalu menantinya dengan setia dan tulus.
• ‘Suka’ adalah kau akan menemaninya apabila itu menguntungkan.
• ‘Sayang’ adalah kau akan menemaninya di saat dia memerlukan.
• ‘Suka’ adalah hal yang menuntut. ‘Sayang’ adalah hal memberi dan menerima.
• Cinta adalah hal yang memberi dengan rela.
Selasa, 17 Februari 2009

HoRoSkOp uNTuK BulaN InI


FEBRUARI

* berfikiran abstrak.

* sukakan benda yang realiti dan abstrak.

* bijak dan pintar

* berpewatakan yang mudah berubah.

* mudah menawan orang lain.

* agak pendiam, pemalu dan rendah diri.

* jujur dan setia pada segalanya.

* keras hati untuk mencapai matlamat.

* tidak suka dikongkong.

* mudah memberontak apabila dikongkong.

* suka kegiatan yang lasak.

* emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.

* mudah mempamerkan marahnya.

* tidak suka benda yang remeh-temeh.

* suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.

* sangat berani dan suka memberontak.

* bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.

* pemerhatian yang tajam.

* suka hiburan dan sukan.

* suka benda yang bersifat seni.

* sangat romantik pada dalaman tetapi tidak padaluaran.

* berkecenderungan pada benda yang tahyul.

* amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.

* belajar untuk mempamerkan emosi